×
EN

Kalite Yönetimi

DİKEY HİYERARŞİK YAPILAR

  • Mesul Müdür
  • Sorumlu hekim
  • Başhemşire
  • Kalite Yönetim Birimi
  • Komite ve Ekipler  

Kalite Yönetim Birimi

  • SKS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonunu sağlar.
  • Kurumsal amaç ve hedeflere yönelik çalışmaları takip eder.
  • Öz değerlendirmeleri yönetir.
  • Güvenlik raporlama sistemine ilişkin süreçleri yönetir.
  • Risk yönetimine ilişkin süreçleri yönetir
  • Hasta ve çalışan geri bildirim sistemine yönelik çalışmaları (anket uygulamaları, anket sonuçlarının değerlendirilmesi, anket sonuçlarına yönelik iyileştirme çalışmaları, hasta ve çalışan geri bildirimlerinin alınması gibi.) yönetir.
  • SKS çerçevesinde dokümanların yönetimini sağlar.
  • Kalite göstergelerine yönelik süreçleri yönetir.
  • SKS çerçevesinde belirlenen komitelere üye olarak katılır.
  • Bildirimi yapılan Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin kayıt işlemlerinden sorumludur.

Hasta Güvenliği Komitesi

  • Hastaların Doğru Kimliklendirilmesi,
  • Çalışanlar arası etkili iletişim ortamının sağlanması,
  • İlaç güvenliğinin sağlanması,
  • Transfüzyon güvenliğinin sağlanması,
  • Radyasyon güvenliğinin sağlanması
  • Düşmelerden kaynaklanan risklerin azaltılması,
  • Güvenli cerrahi uygulamalarının sağlanması,
  • Tıbbi cihaz güvenliğinin sağlanması,
  • Hasta mahremiyetinin sağlanması,
  • Hastaların güvenli transferi,
  • Hasta bilgileri ve kayıtlarının sağlık çalışanları arasında güvenli bir şekilde devredilmesi
  • Bilgi güvenliğinin sağlanması,
  • Enfeksiyonların önlenmesi,
  • Laboratuvarda hasta güvenliğinin sağlanması işlemlerinden sorumludur.

Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı (İş Sağlığı ve Güvenliği)

Eğitim Komitesi

  • Çalışanlar arası etkili iletişim ortamının sağlanması,
  • Sağlıkta Kalite Standartları eğitimi,
  • Hizmet içi eğitimler,
  • Uyum (oryantasyon ve adaptasyon) eğitimleri
  • Hastalara yönelik eğitimlerinin planlanıp, yapılmasının takibinden sorumludur.

Enfeksiyon Kontrol Komitesi

  • Sağlık hizmetleri süreçlerinin enfeksiyon riski açısından değerlendirilmesi,
  • El hijyeni,
  • İzolasyon önlemleri,
  • Akılcı antibiyotik kullanımı,
  • Temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon, asepsi, antisepsi,
  • Çalışanların mesleki enfeksiyonu,
  • Tesis kaynaklı çalışmalarda enfeksiyonların önlenmesi,
  • Olağanüstü durumlara (salgın, nadir görülen enfeksiyonlar gibi) yönelik planlamaların yapılması,
  • Çamaşırhane, atık yönetimi ve havalandırma sistemleri gibi destek hizmetlerinde enfeksiyonların önlenmesi,
  • Yemek hizmetleri ile ilgili tüm süreçlerde gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumludur.

Kalite Yönetim Birimine Bağlı Yatay Birimler (Ekipler)

  • Kırmızı Kod Ekibi,
  • Bina Turu Ekibi
  • Bilgi Güvenliği Ekibi
  • Tıbbi Cihaz ve malzeme sorumlu ekibi
  • İlaç Yönetim birimi
  • Nutrisyon destek ekibi
  • Temizlik/atık yönetim ekibi
  • Bu ekiplerin görev tanımları ilgili dokümanlarda tanımlanmıştır.