Kalite Yönetimi
DİKEY HİYERARŞİK YAPILAR
- Mesul Müdür
- Sorumlu hekim
- Başhemşire
- Kalite Yönetim Birimi
- Komite ve Ekipler
Kalite Yönetim Birimi
- SKS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonunu sağlar.
- Kurumsal amaç ve hedeflere yönelik çalışmaları takip eder.
- Öz değerlendirmeleri yönetir.
- Güvenlik raporlama sistemine ilişkin süreçleri yönetir.
- Risk yönetimine ilişkin süreçleri yönetir
- Hasta ve çalışan geri bildirim sistemine yönelik çalışmaları (anket uygulamaları, anket sonuçlarının değerlendirilmesi, anket sonuçlarına yönelik iyileştirme çalışmaları, hasta ve çalışan geri bildirimlerinin alınması gibi.) yönetir.
- SKS çerçevesinde dokümanların yönetimini sağlar.
- Kalite göstergelerine yönelik süreçleri yönetir.
- SKS çerçevesinde belirlenen komitelere üye olarak katılır.
- Bildirimi yapılan Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin kayıt işlemlerinden sorumludur.
Hasta Güvenliği Komitesi
- Hastaların Doğru Kimliklendirilmesi,
- Çalışanlar arası etkili iletişim ortamının sağlanması,
- İlaç güvenliğinin sağlanması,
- Transfüzyon güvenliğinin sağlanması,
- Radyasyon güvenliğinin sağlanması
- Düşmelerden kaynaklanan risklerin azaltılması,
- Güvenli cerrahi uygulamalarının sağlanması,
- Tıbbi cihaz güvenliğinin sağlanması,
- Hasta mahremiyetinin sağlanması,
- Hastaların güvenli transferi,
- Hasta bilgileri ve kayıtlarının sağlık çalışanları arasında güvenli bir şekilde devredilmesi
- Bilgi güvenliğinin sağlanması,
- Enfeksiyonların önlenmesi,
- Laboratuvarda hasta güvenliğinin sağlanması işlemlerinden sorumludur.
Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı (İş Sağlığı ve Güvenliği)
Eğitim Komitesi
- Çalışanlar arası etkili iletişim ortamının sağlanması,
- Sağlıkta Kalite Standartları eğitimi,
- Hizmet içi eğitimler,
- Uyum (oryantasyon ve adaptasyon) eğitimleri
- Hastalara yönelik eğitimlerinin planlanıp, yapılmasının takibinden sorumludur.
Enfeksiyon Kontrol Komitesi
- Sağlık hizmetleri süreçlerinin enfeksiyon riski açısından değerlendirilmesi,
- El hijyeni,
- İzolasyon önlemleri,
- Akılcı antibiyotik kullanımı,
- Temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon, asepsi, antisepsi,
- Çalışanların mesleki enfeksiyonu,
- Tesis kaynaklı çalışmalarda enfeksiyonların önlenmesi,
- Olağanüstü durumlara (salgın, nadir görülen enfeksiyonlar gibi) yönelik planlamaların yapılması,
- Çamaşırhane, atık yönetimi ve havalandırma sistemleri gibi destek hizmetlerinde enfeksiyonların önlenmesi,
- Yemek hizmetleri ile ilgili tüm süreçlerde gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumludur.
Kalite Yönetim Birimine Bağlı Yatay Birimler (Ekipler)
- Kırmızı Kod Ekibi,
- Bina Turu Ekibi
- Bilgi Güvenliği Ekibi
- Tıbbi Cihaz ve malzeme sorumlu ekibi
- İlaç Yönetim birimi
- Nutrisyon destek ekibi
- Temizlik/atık yönetim ekibi
- Bu ekiplerin görev tanımları ilgili dokümanlarda tanımlanmıştır.