Covid-19 hastalığından korunmak için maske kullanımı, sosyal izolasyon ve el yıkamanın yanında bağışıklık sistemimizi güçlü tutmakta önemlidir. Öncelikle belirtmek gerek hiçbir besinin koruyucu ya da tedavi edici bir etkisinin olduğu ispatlanamamıştır. Bunun için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Diyaliz hastalarında beslenme çok önemlidir. Diyaliz böbreklerin işlevini yerine getirir. Ancak bu görevi sağlıklı bir insan böbreği kadar iyi yapamaz. Vücuttaki artık ve zararlı maddeler tam olarak temizlenemez. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle zararlı maddeler daha az birikir ve ortaya çıkan rahatsız edici şikayetler hafifler.
- C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Mevsimine göre günlük sebze ve meyve tüketimimize dikkat etmeliyiz. Bildiğiniz gibi C vitamini içeren birçok sebze ve meyve de aynı zamanda potasyumda bulunur. Potasyum, vücut sıvılarının dengesinin korunmasında ve normal vücut faaliyeti için gereklidir. Kanda potasyumun yükselmesi kalbinizi ve adalelerinizi güçsüz ve zayıf bırakacaktır. Hemodiyaliz hastalarında en sık görülen sorunlardan biri kandaki potasyumun yükselmesidir. Bu durum bazen hayati tehlike yaratabilir. Bu nedenle potasyumu yüksek yiyecekler kısıtlanmalıdır. Bu nedenle diyaliz hastalarının tüketebileceği C vitamini içeren sebze ve meyveler kısıtlıdır. Maydanoz, tere, roka, karnabahar, brokoli, mandalina, limon, kivi sınırlı miktarda tüketilebilir. Meyve suyu öneremiyoruz.
- Sağlıklı insanlarda olduğu gibi, diyaliz hastaları da gerekli olan enerjiyi öncelikle karbonhidrat ve yağlardan sağlar. Böbrek yetmezliği olan hastalar kalp ve damar hastalıkları riski taşımaktadırlar. Bunun için; margarin gibi katı yağların yerine zeytinyağı kullanılmalıdır.
- Günlük protein tüketimi de önemli rol oynamaktadır. Diyaliz hastaları için önerebileceğimiz protein kaynağı kırmızı ettir. Kızartma yerine ızgara şeklinde tercih etmeliyiz.
- Prebiyotik ve probiyotik ürünlerde bulunan faydalı mikroorganizmalar bağışıklık sistemini destekleyici etkide bulunur. Gün içerisinde kefir veya yoğurt tüketilebilir. Ancak fosfor bağlayıcı ilacınızı birlikte almayı unutmayınız.
- Sağlıklı bireyler için gün içerisinde çok su tüketimi önerilmektedir. Ancak diyaliz hastalarında böbreklerin çalışma kapasitesi azaldıkça fazla olan tuz ve su vücuttan atılamaz. Çok fazla sodyum vücutta su toplanmasına ( ödem), tansiyonun yükselmesine neden olur. Bu durumda diyette tuzun yanı sıra fazla tuz içeren yiyecekler de (turşular, salamuralar, tuzlu ev salçaları, tuzlu ev konserveleri, maden sodaları, mayalar) kısıtlanmalıdır. Hemodiyaliz hastalarının, bir günde almaları gereken sıvı miktarı, 1000-1500 ml arasında olmalıdır. Ağızdan alınan sıvının içerisine su, çay, limonata, komposto, ayran, çorba gibi içecekler girmektedir.
- Tütün ve tütün ürünleri kullanmamalıyız.
- Son olarak; kan şekerini hızlı yükselten şeker ve şekerli yiyeceklerden, hamur işlerinden uzak durmalıyız ve evde yapılabilecek spor aktivitelerini artırarak, uyku düzenini korumalıyız.
ÖZEL YAŞAM DİYALİZ MERKEZİ
ESKİŞEHİR