×
EN

Haberler > COVID-19 SALGININA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

  1. Hekim, hemşire ve teknisyen dahil tüm personele COVID-19 enfeksiyonunun mikrobiyolojik, epidemiyolojik ve klinik özellikleri, tanı, tedavi ve korunma yöntemleri, şüpheli olguların bildirimi konularında hem yazılı hem de görsel eğitim verildi. Kayıt altına alındı.
  2. Mesaiye gelindiğinde tüm personele ateş kontrolü yapılıp kayıt altına alınıyor.
  3. Hasta personeller evlerine gönderilip, hastalar ve diğer personelle teması engelleniyor.
  4. Doğrudan hasta bakımı ile ilgilenen sağlık personeline el hijyeni, evrensel korunma önlemleri hakkında eğitim verildi.
  5. COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve TND sitesinde yayınlanan güncel bilgiler tüm personele okutularak eğitim verildi ve verilmeye devam ediliyor.
  6. Çapraz kontaminasyon ve enfeksiyonu önlemek için seans ve personel değişikliği yapılmamaktadır.
  7. Doğrudan hasta bakımı ile ilgilenen sağlık personelinin formalarının her gün yıkanması ve değiştirilmesi sağlandı.
  8. Hekimlerin forma giymesi ve her gün değiştirmesi sağlandı.
  9. Doğrudan hasta bakımı ile ilgilenen sağlık personeline koruyucu önlük, maske, bone, gözlük ve eldiven kullanma zorunluluğu getirildi. Ayrıca siperli yüz maskesi temin edildi ve kullanılıyor.
  10. Dinlenme ve yemek saatlerinde sosyal izolasyona uygun ortam hazırlandı, ortak kullanılan tuzluk, sürahi, su sebili vb kaldırıldı.
  11. Yemek salonuna el dezenfektanları konuldu.
  12. Yemek dağıtımının sadece mutfak personeli tarafından yapılması sağlandı
  13. Halk Sağlığı biriminden alınan COVID-19 broşürleri ve bilgilendirme yazıları hem hasta, hem de personel panolarına ve merkezde görülebilecek her yere asıldı.
  14. Doğrudan hasta bakımı ile ilgilenen sağlık personelinin zorunlu hallerde dışında şehir dışına çıkışlarına izin verilmiyor.
  15. Hastaların her seans merkeze geldiklerinde ateş takipleri yapılıyor, şikayetleri sorgulanıyor, ateş, öksürük vb şikayeti olanlar takibe alınıyor ve kayıt ediliyor.
  16. Hasta yakınları tek tek telefonla aranarak enfeksiyon hakkında bilgi verildi. Ateş, öksürük, nefes darlığı şikayeti olduğunda önceden bize haber vermeleri istendi.
  17. Hastalar ve hasta yakınlarına özel araç ile diyalize gelmelerinin daha güvenli olacağı konusunda bilgi verildi.
  18. Bekleme salonunda en az 1 metrelik mesafede oturma alanı düzenlendi.
  19. Bekleme salonu saat başı havalandırılıyor.
  20. Bekleme salonunda hastalar için belli yerlere el dezenfektanı konuldu ve kullanmaları sağlanıyor.
  21. Hastalara maske taktırılıyor.
  22. Merkezimizin genel temizlik talimatına ek olarak; her hasta giriş-çıkışından sonra kapı kolları, merdiven korkulukları, tartı kolları, tekerlekli sandalyeler, bekleme salonundaki sandalyelerin tutma yerleri, sekreter bankosu, asansör %1 lik hipo ile dezenfekte ediliyor.
  23. Hasta servis araçlarında yarısı kadar hasta taşınıyor. Hastalar indikten sonra servis şoförü tarafından aracın içi dezenfekte ediliyor.
  24. Servis şoförlerine de maske kullanım zorunluluğu getirildi. Araçlarda el dezenfektanı bulunduruluyor.
  25. Diyaliz salonlarına hasta yakınlarının girişi yasaklandı. Zorunluluk halinde maske ve eldiven takarak ve kısa süreli girişi kontrollü yapılıyor.
  26. Hastaların diyaliz sırasında dağıtılan kahvaltı şimdilik kaldırıldı. DM olan ve şekeri düşenlere sadece verilebilir.
  27. Ateş ya da solunum zorluğu olan hasta olursa girişte ki acil odasına alınıp orada bekletilmesi planlandı.
  28. Şüpheli görülen hastalar için 112 nin aranması gerektiği konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
  29. Hastalarımıza; eczaneden ilaç temini ya da evden çıkamayanlar ve yakını olmayan hastalar için 155 den yardım alabilecekleri bilgisi verildi ve bu bilgilendirme görünür yerlere asıldı.
  30. Tedavi salonlarına gece saat 24:00 da devreye girip sabah 05:00 kadar çalışan UV florasan takıldı ve işler hale getirildi.
  31. Merkez girişine galoş konuldu ve giyilmesi zorunlu kılındı.
  32. Merkezde ki ofisler, soyunma odaları, çamaşırhane, mutfak, tuvaletler, bekleme ve tedavi alanlarında duvarlar, hasta yatakları, dolaplar, hasta masaları, hemşire bankosu ve havadaki damlacık parçacıklarını gidermek için dezenfeksiyon işlemi uygulandı ve bunun devamlılığı için hidrojen peroksit ile her akşam dezenfeksiyon yapılması planlandı. Her gün mesai sonunda tüm merkez bu şekilde dezenfekte edilerek çıkılacak.
  33. Ateş, öksürük, nefes darlığı veya konjonktiviti olan tüm hastaların Koronavirüs enfeksiyonu açısından değerlendirilmesi ve enfeksiyon dışlanana kadar günün son seansında diyalize alınması planlandı.
  34. Kesin veya şüpheli COVID-19 enfeksiyonu olan hastalar için akşam seansı açılması planlandı.
  35. Kesin veya şüpheli COVID-19 enfeksiyonu olan hastalar 3. Kat küçük salonda diğer hastalar ve personel çıktıktan sonra diyalize alınması planlandı.
  36. Kesin veya şüpheli COVID-19 enfeksiyonu olan hastalar için bir doktor ve bir hemşire kalacak ve sadece bu hastalara bakım verecek.
  37. Kesin veya şüpheli COVID-19 enfeksiyonu olan hastalar için bakım verecek olan personelin kullanımı için eldiven, uzun kollu su geçirmeyen önlük, kep, gözlük, yüz koruyucusu ve N95 maske temin edildi.
  38. COVID-19 (+) hastada kullanılan bir cihaz, gerekli dezenfeksiyon süreçlerinden geçirildikten sonra standart olarak her hastada kullanılabilir. Ancak mümkün olursa sadece COVID-19 pozitif hastada kullanılacak.
  39. Diyaliz seansı sonrasında, hastanın tedavi edildiği alanda yer alan cihaz, sandalye, yatak, masa gibi tüm malzeme, ekipman ve mefruşat standart ekipman, prosedürler ve enfeksiyon kontrol talimatları çerçevesinde temizlenip/dezenfekte edilecek. Ayrıca, oda temizliği ve yer yüzey dezenfeksiyonu yapılacak ve oda havalandırılacak. Bu işlemi yapan personel koruyucu ekipman (eldiven, önlük, cerrahi maske, gözlük koruyucu) kullanacak.
  40. Hemodiyaliz ünitelerinde uygulanan rutin temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin SARS-CoV-2 virüsünün eliminasyonu için yeterlidir.
  41. İlgili ekipman COVID-19 (+) birden fazla hastada kullanılıyor ise, her hasta kullanımında temizlenip ve dezenfekte edilecek.
  42. Kesin veya yüksek şüpheli Korona virus enfeksiyonlu hastaların tıbbi atıkları bulaşıcı tıbbi atık olarak düşünülmeli ve uygun şekilde atılmalıdır.
  43. Tolere edebilecek hastalarda haftalık seans sayısının azaltılması düşünülecek